13 Şubat 2014 Perşembe

ABANA KAŞIKÇI ELMASI

                                           
                                               PARDON HELVASI DİYECEKTİM

                       Gerçi ha elmas , ha  helva.
                       Çok da farkı yok bizim için.
                       kaşık helvası...
                       Abana kaşık helvası.....
                       En özel günlerimizin baş tacı                                                                                            Düğünlerimiz ,doğumlarımız,etkinliklerimiz....
                      yeter ki tarihleri belirlensin
                      hemmmen koca bir tencere ocak üstüne..........




                     










1 paket margarin                                         
1/2  pk un                                                   
    1/2 kg toz şeker                                                 

Margarin eritilip,un ilave edilir                                                       
 hiç abartmıyorum saatlerce kavrulur                                                
   şekeri ilave edilir kavrulur                                                                  
hep kavrulur......... sürekli kavrulur...                                              
Olup olmadığı  4 nolu resimdeki gibi                                                
     kaşıklar tencereye vurularak tencere silkelenir,eğer yağ üzerine çıktıysa   
kavurma bitmiş demektir.                                                               
Sonra  tüm hanımlar kaşıkları ellerine alır helvayı                              
 kaşıklarla sıkıştırmak sureti ile şekil verirler.                                      
Beceri ,maharet, sabır işidir                                                            
Hiç merak edip denemem   .Abana da bir sürü yerde satılıyor zaten   
Param varsa yerim,yoksa düğün dernek  kaçırmam  oralarda  yerim  
anlayacağınız hiç helvasız kalmam.                                                   

MİSSSSSSSSS
                                      




Yukarıdaki fotoğraf alıntı







                              Bu arada instagramda  da  birlikte olalım  ne dersiniz?

                                              http://instagram.com/makasindansi







                                                    Veeee tabi ki facebook
                             

                                       

6 yorum:

  1. süper görünüyor.
    ben zaten helva çok severim şuanda gece gece görmek zor geldi bana :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seyhan'cım gece gece de helva da yapılmaz ,yazıktır üzüldüm şimdi:(

      Sil
  2. Oy oy oyy ne helvadır o..Yapması zor yemesi süper...En zor kısmı da sıcakken kaşıkla şekil vermek galiba..Çok severim çoookk::))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sıcak sıcak,elin yana yana.
      Ama helvaları yerken hepsi geçiyor,merak etmeyin:))

      Sil
  3. Ne güzel bir kültürümüz var bizim! Hiç yemedim ve adını da ilk kez duydum ve tadına bakmasam bile yapılış şekli, fotoğrafları ağzımı sulandırdı bile... Bildiğimiz un helvası aslında ama sanırım yapılış süresinin uzunluğu ve bir sosyalleşme unsuru barındırması farklı kılıyor kaşık helvasını...

    YanıtlaSil
  4. Ever canım sosyalleşme konusunda çok güzel bir tespit yapmışsın.
    Kaşık helvası denildi mi ilk akla gelenlerden biridir ekipleşmek.
    Düğün derneklerimizde herkes toplanır kaşık helvaları,bazlamalar beraberce yapılır.
    Kısmet olursa bir gün sana da tattırırım İnşallah....

    YanıtlaSil